Čaj nebo bylinky do skleněné láhve?

Také máte rádi vždy čerstvý nápoj po ruce?

Pro tyto účely se výborně hodí skleněná termo láhev.  Sklo je přírodní material, který je zdravorně nezávadný a recyklovatelný. Láhev je vhodná, nejen pro výluh čaje, ale i pro výluh bylinek a ovoce. Výluh drogy za studena je proces extrakce, při němž se látky rozpouštějí nebo extrahují z rostlinných materiálů, bylin, kořenů, plodů nebo jiných surovin do vody.

Výluh bylin nebo ovoce je jednoduchý proces

Výluhem lze získat chuť a vůni z těchto přírodních surovin do kapalné formy, která se pak může použít ve vaření, přípravě nápojů nebo pro léčebné účely. Výluh je často používán k vytváření bylinkových čajů, ovocných nápojů a esencí pro různé recepty.

 

Jak připravit výluh z bylin nebo ovoce.

Je to jednoduché. Vyberte si kvalitní čerstvé nebo sušené byliny nebo ovoce podle vašich preferencí. Můžete experimentovat s různými kombinacemi pro různé chutě a účely.

Pro výluh bude zapotřebí čistá voda. Kvalita vody má významný vliv na konečnou chuť a kvalitu výluhu, takže použijte nejlépe dostupnou vodu, kterou můžete uchovávat v krásných karafách. Voda může být studená nebo horká. Množství vody závisí na množství bylin nebo ovoce, které používáte, a na požadované intenzitě chuti.

Zvolte vhodnou nádobu, kterou můžete použít pro přípravu výluhu. Skleněné nebo keramické nádoby jsou často nejlepší, protože neabsorbují pachy ani chutě.

 Pro oddělení bylin nebo ovoce od výluhu budete potřebovat síto nebo čajový filtr.

Pokud používáte čerstvé byliny nebo ovoce, omyjte je a nakrájejte na menší kusy. Pokud používáte sušené byliny nebo ovoce, stačí je připravit na použití. Přesný poměr surovin k vodě závisí na vašem receptu a vkusu. Obecně platí, že na jeden šálek vody se použije asi 1-2 čajové lžičky sušených bylin nebo ovoce. Čerstvé byliny nebo ovoce může vyžadovat více vody.

Zalijte vroucí nebo studenou a nechte je luhovat. Doba macerace závisí na druhu surovin. Pro byliny to může být několik minut až 10-15 minut, zatímco u sušeného ovoce může trvat až 30 minut a více.

Typy na byliny a ovoce k výluhu

Máta -  je aromatická bylina, která se často používá pro svou osvěžující chuť a vůni. Máta má mnoho zdravotních benefitů, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Zde je několik klíčových zdravotních benefitů máty, uklidnění trávicího traktu, podpora trávení, zmírnění nevolnosti a zvracení, její aroma pomáhá snížit stress a úzkost, máta obsahuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle.

Měsíček lékařský- tato bylina se vyznačuje krásnými oranžovými květy a má řadu zdravotních výhod a léčebných vlastností. Pomáhá snižovat záněty v těle a zmírňovat bolest spojenou se zánětlivými onemocněními. Měsíček má antimikrobiální vlastnosti, které mu umožňují bojovat proti různým infekcím. To může zahrnovat infekce v ústech, krku nebo na kůži. Konzumace měsíčku lékařského může podpořit imunitní systém a zvýšit tělesnou odolnost proti infekcím a nemocem.

Heřmánek- heřmánek má uklidňující účinky na nervový systém. Jeho konzumace ve formě čaje může pomoci zmírnit stres, úzkost a podporovat relaxaci.

Citronová tráva- toto není ovoce, ale citronová tráva je oblíbená bylina pro přípravu výluhů a má osvěžující citrusovou chuť.

Mnoho druhů ovoce je vhodných pro přípravu výluhu, který může být užitý samostatně nebo jako součást směsi s bylinkami nebo dalším ovocem. Výluhy z ovoce jsou oblíbené pro svou osvěžující chuť a vůni a jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Když připravujete výluh z ovoce, můžete použít čerstvé nebo sušené ovoce podle vašich preferencí. Experimentovat s různými kombinacemi ovoce a bylinek může vést k vytváření chutných a osvěžujících nápojů, které zároveň poskytují řadu zdravotních benefitů. Zde je seznam ovoce, které se často používá pro přípravu výluhů.

Citron- citronový výluh je osvěžující a bohatý na vitamín C. Používá se často pro podporu imunity a detoxikaci.

Pomeranč- pomerančový výluh má bohatou, ovocnou chuť a je také plný vitamínu C. Je skvělým způsobem, jak dodat energii.

Hruška- hruškový výluh má jemnou sladkou chuť a je bohatý na vlákninu a vitamíny.

Jahody- výluh z jahod je sladký a aromatický, a je plný antioxidantů. Má výraznou červenou barvu a skvěle se hodí jako ingredience do letních nápojů.

Maliny- malinový výluh má bohatou, ovocnou chuť a je také plný vitamínu C a antioxidantů.

Třešně- třešňový výluh má sladkou chuť a může být použit jako přísada do nápojů nebo pro zlepšení chuti čaje.

Kiwi- kiwi je bohaté na vitamín C a výluh z něj má osvěžující a tropickou chuť.

Mango- mangoový výluh je sladký a aromatický, a je plný vitamínu A a C.

Ananas- ananasový výluh má tropickou chuť a je plný vitamínu C a bromelainu, enzymu, který pomáhá trávení.

Švestky- výluh ze švestek má sladkou chuť a je bohatý na vlákninu a vitamíny.

Jabko- jablkový výluh je jemný a má příjemnou sladkou chuť. Může být použit samostatně nebo smíchán s dalšími bylinkami.

Termo láhev je nejen na čaj, ale take na výluh bylin nebo ovoce. Je to skvělý způsob, jak vytvořit vlastní lahodné nápoje a přidat do své kuchyně přírodní aroma a chuť. Láhev je opatřená nerezovým sítkem, které zabrání průniku pevné macerované části. Do láhve můžeme vložit bylinku nebo ovoce dle vlastního výběru. Od jara do podzimu lze do láhve použít čerstvé bylinky a přes zimu ovoce nebo bylinky sušené. Na láhve může být vypískovaný symbol květu života nebo jin a jang. Pozitivní vibrace těchto symbolů pozitivně energizují vodu a tím ji zkvalitňuji.  Láhev lze samozřejmě použít I na sypaný čaj dle vašeho výběru.