Aromaterapie

Vůně- silice

Aromaterapie je alternativní terapeutická metoda, která využívá vonných esenciálních olejů z rostlin k podpoře fyzického a duševního zdraví, je široce využívána pro relaxaci, zlepšení nálady, zmírnění stresu a podporu celkového pohody. Hořící byliny nebo esenciální oleje uvolňují aromatické esence, které mohou působit na smysly a nervový systém. Esenciální oleje jsou extrahovány z různých částí rostlin, jako jsou květy, listy, kůra, semena a kořeny. Tyto oleje obsahují koncentrované vonné látky, které jsou charakteristické pro danou rostlinu. Aromaterapie se aplikuje pomocí pálení bylin, vonných svíček, odpařování esenciálních olejů v aromalampách nebo v bytových difuzérech.

Levandule: uklidňující, relaxace, antibakteriální a antiseptické účinky

Tento olej má uklidňující, květinovou vůni. Levandule je známá svými relaxačními účinky a pomáhá snižovat stres a úzkost. Levandule je skvělou volbou pro večerní relaxaci nebo před spaním, uklidňuje mysl a pomáhá vytvořit klidné prostředí pro odpočinek. Levandule má také antiseptické a antimikrobiální vlastnosti, což může pomoci při prevenci infekcí a podpoře celkového zdraví.

Eukalyptus: povzbuzující, uvolňující, antibakteriální a antiseptické účinky

Má silné antiseptické vlastnosti a pomáhá při uvolňování dýchacích cest. Eukalyptový olej může být účinný při boji proti bakteriím a virům, což může být prospěšné zejména během chřipkové sezóny nebo při nachlazení. Vůně eukalyptu také působí povzbuzujícím způsobem na psychiku, zvyšuje pozornost, povzbuzuje mysl a přináší pocit svěžesti.

Citronová tráva: osvěžující, povzbuzující, antibakteriální a antiseptické účinky

Citrusová vůně má osvěžující a povzbuzující účinky, které zlepšují náladu, snižují stres a úzkost. Vůně citrusu pomáhá zbavit se ospalosti a zvýšit pozornost. Citronová tráva je také známá svými antibakteriálními a antiseptickými vlastnosti, což může být prospěšné pro podporu imunitního systému.

Skořice: povzbuzující, zvyšuje pozornost, antibakteriální a antiseptické účinky

Skořice má bohatou, teplou a kořeněnou vůni, která působí povzbuzujícím způsobem. Její aroma zlepšuje náladu, dodává energii a zvýšuje pozornost. Skořice je známá antimikrobiálními vlastnostmi, které mohou být prospěšné při čištění vzduchu od bakterií a virů.

Hřebíček: uklidňující, tlumící bolest, antistresové, antibakteriální a antiseptické účinky

Aroma hřebíčku působí uklidňujícím způsobem na nervový systém a pomáhat snižovat stres a napětí. Hřebíček má známé antiseptické vlastnosti. Pomoci hřebíčku lze čistit vzduch od bakterií a mikrobů. Aromaterapie s hřebíčkem může být užitečná pro ty, kteří trpí bolestí svalů nebo kloubů.

Ylang-Ylang: uklidňující, relaxační, afrodiziakální,  antistresové účinky

Ylang ylang má intenzivní, sladké a květinové aroma. Ylang-Ylang je znám pro své relaxační a uklidňující vlastnosti. Pomáhá snižovat úzkost, stres a nervové napětí. Ylang ylang je považován za přírodní afrodiziakum, má povzbuzující efekt na smysly a podporuje romantické nálady. Aromaterapie s ylang ylang může být užitečná při podpoře kvalitního spánku.

Jedle: povzbuzení, čistí vzduch, zvyšuje pozornost, zlepšuje dýchání, antibakteriální a antiseptické účinky

Aroma jedlového oleje působí osvěžujícím způsobem v interiéru. Používá se často pro vytvoření čistého a svěžího prostředí. Jedle má antimikrobiální vlastnosti, které podporují imunitní systém a mohou pomoci chránit tělo před infekcemi. Aromaterapie s olejem z jedle uvolňuje dýchací cesty a podporuje zdravé dýchání. To může být zejména prospěšné při nachlazení nebo chřipce. Vůně jedle má povzbuzující účinky a pomáhat zvyšovat energii a pozornost.

Pomeranč: povzbuzující, relaxace, zlepšuje náladu, antistresové účinky

Pomerančový olej má sladkou a ovocnou vůni, která pomáhá zlepšit náladu a snižovat stres. Aroma pomeranče je často spojováno s pocitem radosti a optimismu. Používání tohoto oleje může být užitečné pro podporu psychické pohody, zvyšuje energii a vitalitu. Jeho vůně může být účinná při boji proti únavě a ospalosti.

Pomerančové listí: osvěžení a povzbuzení, zlepšuje náladu, antistresové, antimikrobiální účinky

Pomerančové listí má svěží vůni, která působí osvěžujícím a povzbuzujícím způsobem. Tato vůně může být užitečná pro zvýšení pozornosti, zlepšení nálady a stimulaci mysli, působí relaxačně a pomáhá snižovat stres a úzkost. Pomerančové listí má antimikrobiální vlastnosti, které mohou přispět k čištění vzduchu od bakterií a mikrobů. Aromaterapie s pomerančovým listím může podporovat pozitivní myšlení a celkově zvýšit duševní pohodu.

Pačuli: relaxační, uklidňující, afrodiziakální, antistresové účinky

Pačuli je exotika, má těžkou, zemitou a hřejivou vůni, která působí relaxačním a uklidňujícím způsobem. Pačuli omáhá snižovat stres, napětí a nervozitu, zlepšuje náladu. Pačuli je tradičně považováno za afrodiziakum. Aroma pačuli může také podporovat klidný spánek a pomoci uvolnit mysl při přechodu do stavu odpočinku.

Rozmarýn: povzbuzující, koncentrace, zvyšuje pozornost, zlepšuje dýchání, antistresové účinky

Rozmarýn je aromatická bylina, jejíž esenciální olej je v aromaterapii ceněn pro své povzbuzující a osvěžující vlastnosti. Aromaterapie s rozmarýnem zvyšuje pozornost, koncentraci a bdělost, což může být užitečné při boji s únavou a ospalostí. Rozmarýn má antistresové vlastnosti a může pomoci snižovat úzkost a napětí. Pomáhá otevírat dýchací cesty, uvolňovat hlen a podporovat zdravé dýchání.

Geranium: uklidňující, uvolňující, zlepšuje náladu, antistresový účinek

Tento olej má jemnou, květinovou a sladkou vůni. Gerániový olej je spojováno s relaxací a snižováním stresu, pomáhá uvolnit mysl a tělo. Gerániový olej má uklidňující účinky, které mohou podporovat klidný spánek. Používá se často před spaním nebo do aromalampy večer.

Mandarinka: zlepšuje náladu, posiluje energii, antistresové účinky

Esenciální olej z mandarinky je oblíbeným výběrem v aromaterapii díky své svěží, sladké a ovocné vůni. Aroma mandarinky má uklidňující a relaxační vlastnosti, snižuje stres, úzkost a napětí. Používání mandarinkového oleje může být skvělým způsobem, jak začít den s pozitivním naladěním.

Tea tree: silné antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, zlepšuje dýchání, povzbuzující

Tea tree olej je známý svými silnými antimikrobiálními vlastnostmi. Může pomoci čistit vzduch od bakterií, virů a plísní.  Vdechování tea tree oleje podporuje imunitní systém, pomáhá v boji proti infekcím a posilovat celkovou obranyschopnost těla. Je také užitečný při léčbě dýchacích potíží, jako jsou nachlazení, chřipka nebo sinusitida. Aroma tea tree může působit osvěžujícím způsobem, což může být užitečné pro oživení mysli a zvýšení bdělosti. Tea tree olej se používá i k odpuzování hmyzu.

 

Vytvořte si svou vánoční směs vůní do přírodní svíčky nebo do bytového difuzéru  

může být skvělým způsobem, jak vytvořit příjemnou a atmosférickou vůni během vánočních svátků. Zde je několik návrhů na vánoční směsi vůní do našich svíček.

 

Vánoční atmosféra: skořice, hřebíček, pomeranč

Lesní atmosféra: jedle nebo smrk, borovice, cedr

Sladké vánoční pečivo: vanilka, skořice, pomeranč

Citrusová vánoční svěžest: grap, citron, pomeranč

Vánoční jablko: jablko, skořice, hřebíček

Vánoční inspirace: borovice, eukalyptus, pomeranč

Vánoční pohoda: levandule, vanilka, skořice

Pro vytvoření osvěžující atmosféry jsme pro vás vytvořili směs éterických olejů, které mají osvěžující a povzbuzující účinky.

Citrusová svěžest: citron, pomeranč, grap

Mátová svěžest: máta, eukalyptus, rozmarýn

 

Exotická relaxace: pačuli, levandule, ylang-ylang, bergamot lze nahradit grepem, mandarinkou nebo citronem. Tato směs vytvoří příjemnou a uklidňující atmosféru s exotickým nádechem pačuli.